Shoutbox Cantik Tanpa Button Yang Tersepit.

aku hepi sebab aku jumpa balik keychain patrick pink aku...
jangan tatau yang aku nie shuke sangat ngan patrick..sampaikan
mase aku gi lawatan skolah dulu,aku bawak skali..takesah la
pakcik drebar bas tuh kate aku childish ke hape...LOL
sis shag komen kat entry aku yang lepas tentang cane nak buat
syok box besar gedabak cam aku tuh..yep2..aku edit mendalah
gugurl yang mencekik lolipop tu sendiri...tu sebenarnye gugurl dari
wallpaper yang aku pinjam kat devianart..
nie pic sebenar...
nie yang aku dah edit gune photoshop 7.0...berukuran 200x300..

aku nak abang fabregas sebenarnye untuk button syok box nie..
tapi pic dye yang semak2 sume aku tak berkenan...ok..dah button
korang besar2 camtu,chantek2 takkan nak biar dye tersepit kat
celah blog korang kan??korang check code html syok box nieyh...
code nie untuk hidden shoutbox k...

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;

}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:300px;
width:200px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('KOD BUTTON KORANG') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:right;
border:0px solid #666666;
background: #F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 200-w) : moveGB(200-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

KOD SHOUT BOX KORANG

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (200-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
korang adjust bahagian PINK tuh...adjust ikut kesesuaian..kalau ikut
blog aku nie aku buat height 300,width 200..sama saiz ngan button
aku..n biler korang edit bahagian width tu..make sure korang
adjust jugak kat moveGB(0, 200-w) : moveGB(200-w, 0);
dan (200-gb.offsetWidth).toString()...
jumlahnye harus sama dengan jumlah width korang..

tak paham ley tanye deh!!..teheeee

15 0t0men FIRE!!:

one2paii said...

serius gua jeles ngan kepandaian lu..mengatasi kepandaian gua..sekian

Rara Farah said...

erk??kau jeles eh??rajinkan menggodek kod html...bia kepala pening asalkn otak makin pndai..teheeee

idayu azmi said...

waaaa...thanks kakak.. :)

payeen said...

sgt cantek! jeles sudah. (:

sugar2 kapas strawberry said...

comel la rara..mcm x npk shoutbox je

JIJI YU said...

muahaha..ko nak yang fabregas punye..dasatt..minat gaban ni..

Mr. Swift said...

Hello! Singgah sini lepak-lepak jap tadi dan ohh polo anda!
Btw lawa blog and happy blogging! And happy new year! :)

Psst : Bloggis Comel Buat Perkara Kelakar Tapi Tak Patut Jangan Tiru!

misz molecule said...

comel2!!







tapi segan la kalau nak same ngan u...









pitcha len xde buat???heheh




byk cengkadak btul








thyyunxthiya.blogspot.com

echa said...

jemput dtg ke blog..
kamu di tag..=)

http://noraishahzaharom.blogspot.com/2011/01/contest-gambar-paling-comel.html

ANATI SOKI said...

nice entry!! boleh try pasni!! ngeeeeeeeee

misz molecule said...

yg kod button korang tu nak ciplak mane pulak???T_T???

Rara Farah said...

keh3....nnti ambe tolong wt button simple2 3,4 jibik..kod tu buley generate kt http://www.myspacegens.com/handler.php?page=imageuploader ..

amek kod utk image url...paste kt bhgian kod button tuh...hehe

amalina afif afandie said...

nice tuto =) boleh try nanti :)

btw,jom singgah
siapa ada idea??

syafiqashafie said...

amek trus jer lah button comel yg rara buat ni, boleh tak...hehehe...

singgah sini http://syafiqashafie.blogspot.com/

HeRWaNa HeRMan said...

syukran2