Tutorial Header Photoshop (Entry Panjang)

Salam.

Hari ni nak buat tuo sikit tentang header.Aku ajar simple-simple
je ok.Takut ajar yang advanced korang taley nak ikut.Header
boleh buat text sahaja ataupun text dan gambar.Aku buat untuk
text dan gambar ok.Using Photoshop 7.0 atau another CS VERSION.
Depend atas diri korang.Yang takde photoshop,donlod la yang
portable tuh..Menjadi jugak.Hehe*

1.Buka Photoshop>File>New.Ubah width dan height ikut saiz header
korang.Bahagian contents pilih transparent.Contoh header aku dalam
gambar dibawah.
Klik gambar tumbesaran lebih sihat

2.Nanti akan ada kotak transparent header korang yang keluar.Next,
buka File>Open.Pilih mana-mana gambar yang korang nak edit untuk
header korang.Gunakan Eraser Tool dan Magic Eraser Tool untuk buang
warna latar gambar tuh.Besarkan gambar untuk erase dengan mudah.
Sebelum
Selepas
Klik gambar utk tumbesaran ..

3.Lepas siap buang latar,korang move kan layer gambar yang di edit
tadi ke dalam header korang.Korang adjust kedudukan gambar tadi
dengan tekan CTRL dan T.Siap adjust tekan ENTER.Extra tips nak lagi lawa,
klik Image>Adjustment>Brightness/Contrast.Tengok gambar jadik camner.
Tak puas hati?Guna plak Blending Options.Aku pilih Outer Glow.Suka
hati korang nak pilih ape.Aku adjust warna dan sebagainya,dan header
aku bertukar wajah.
Setelah di MOVE
Adjust Brightness/Contras
Proses Blending Options
Setelah Diblending dan diadjust
Brightness/Contras

Klik gambar utk tumbesaran.

4.Korang boleh tambah gambar lain untuk header tuh.Kang kalau aku
citer,lagik panjang tuto nie.Hehe*Puas hati dengan gambar yang di edit,
boleh la masukkan text (klik simbol T ).Aku nasihatkan korang download
font lawa-lawa dulu untuk header nie sebab kebanyakan photoshop font
dye tak brape lawa.Taip URL blog korang atau pape yang korang suka.
Sama macam gambar tadi,nak lagi lawa edit guna blending options jugak.
Klik gambar utk tumbesaran.

5.Kalau nak font yang berbeza dalam 1 header,tambahkan satu layer baru.
Pastu taip text macam biasa.
Klik gambar utk tumbesaran.

6. Save header korang dalam format PNG*.Kalau ada kekotak Popup
PNG Options keluar,pilih None then klik OK.

#Giler panjang entry nieyh..Mintak maaf
kalau tasuke..=.=

7 0t0men FIRE!!:

Izz said...

good job!!=))

Rara Farah said...

hehe..tenkiu..tapi entry nie panjang..takut ade yang tak suke

M I A J A M A L U D D I N said...

siyes. aq menyampah wat header. hahaha.. grrrr

teddyuna said...

rara..;)) hehe una pun wt tuto xsngka rara pun wt.. una pakai adobe cs5 .. rara pakai berapa.. hehe leyh share2 ilmu

Rara Farah said...

@ una
hehe...una ajar simple jew,...yang nie rara ajar complete sket sbb ade extra edit...sebab tu pnjg giler entry...cs2..bapak lama punyer..keh3

Zulfahmi Abidin said...

sumpah aku tak geti gune makhluk yg bername adobe photoshop nie.^_^

sweet_gurlz645 said...

susahnye.. cmnea nak buad ???