Cara Simple Pasang Background Utk Shoutbox

Assalamualaikum.
Lama dah tak buat tuto.
Dah lama jugak nak berkongsi
cara nak bagi shoutbox korang tu comel
walaupun hanya guna shoutbox biasa
dan bukan ajax shoutbox.

Ajax lagi kawaii tapi untuk menkawaiikan
shoutbox tu korang kekadang kena pandai
guna photoshop.Ha!!Tak semua orang pandai
guna mendalah photoshop tu.


Ok.Cara nie simple aje.
Cari kod nie kalau korang guna float shoutbox ok.

<div class="gbcontent">
Dah jumpa?
Korang paste kan kod nie kat bawah kod tadi.

<center>

<div id="custombg" style="width:200px; height:305px;
background:url(URL GAMBAR ANDA) center center
repeat; padding-top:0px; padding-left:0px;"
align="center">

Note : Width dan height tu korang selaraskan ikut
saiz shoutbox korang.Untuk URL tuh merupakan
url gambar yang korang nak letak sebagai gambar latar.
Peringatan sikit untuk pengguna shoutbox jenix Cbox.
Tukar setting untuk style presets dengan memilih
STYLE TRANSPARENTS ok!
Kalau tak cane nak nampak background nanti.


6 0t0men FIRE!!:

SiS NaD said...

SalaM RaRa...

SiS DaH BeBeRaPa MGGu LeNYaPKaN SHouTBoX... HuHu!~ aPa2 PuN, NiCe TuToR... (^_____^)V

Rara Farah said...

Salam kembali...kenapa dibuang shoutbox tu??alkisah anon kah?

FaTin said...

cari kod tu kat mne kakak? edit html ? or code shoutmix tuh ??

Rara Farah said...

cari kt code shoutmix tu dik..tp kena buat hide dlu sebelum cari tu

miyamots said...

kat mane nk cri style transparent tu ye??

Rara Farah said...

style transparent tu awk edit dekat setting cbox awk...klik kt style preset..Pastu pilih STYLE TRANSPARENT.Nie utk pengguna cbox aje tau..yg lain sy tatau..hehe