Tips Cantikkan Shoutbox Korang

Assalamualaikum semua.
Kali nie nak bagi tips sikit.Bukan tuto
ok.Dah lama tak buat tuto.Bersara dulu.
Lagipun ramai yang buat tuto.So,check
dyeorang punyer blog ok!..

1st time korang registered sama ada
shoutmix@ cbox sekalipun,korang hanya diberikan
pilihan untuk ubah background color,font,
saiz dan sebagainya.Dalam hati menggeletik nak
background cantik,kiut miut,kawaiiness tapi
buntu nak wat camne.Ada banyak cara
tapi kat sini ade beberapa cara jela yang Rara tahu.

1. Tukar button shoutmix/cbox dengan button comel.
Ape button?Korang tengok kat tepi nie perkataan SHOUT
tu.Itulah button.Korang tukar url button lama shoutmix/
cbox korang dengan button baru.Tak kesah sama ada
format PNG*@GIF*.Tapi cukup yang sederhana besar.
**Dinasihatkan utk tidak mengambil url dari PHOTOBUCKET
kerana itu akan melambatkan loading blog anda.

2. Tukar background shoutmix/cbox dengan background lain.
Asasnya background untuk shoutmix/cbox biasanya plain
maknanya biasa.Korang leh pilih nak kaler pink ke,kelabu
asap ke tapi tak boleh letak special punyer background.
Tapi semua tu tak jadi masalah kalu korang edit sikit kod tu.
Dan shoutmix/cbox korang akan jadi shoutbox Rara.

3. Aplikasi Ajax Float Shoutbox
Yang nie Rara tak guna sebab Rara tanak guna..Haha*
Tak laaa..Blog Rara nie dah lambat loading.Nak apply kod
ajax tu takut lagi lambat loading.Lagipun,Rara suka
yang simple aje.Lebih seksi..Auwwww..Ok,ajax
shoutbox nie tak keluar slide macam auto-hide punya
shoutbox tapi lebih kepada float.Ada satu button
tak kesah ler gambar pape pun yang bila korang klik
secara otomatik akan keluar lah shoutbox korang tuh.
Comel tapi Rara tak berkenan lagi nak guna.Hehe*Nak
belajar Ajax Float Shoutbox klik SINI .

Dah melalut panjang-panjang.Oh ye.Untuk
CCI yang tanye tentang tempah button tu,siyes
Rara cakap Rara tak sediakan khidmat tempah-tempah
nie.Rara buat suka-suka aje.No need to pay.Hehe*
Tapi Rara hadapi masalh dengan lappy Rara yang
still taley bukak.Biler on asyik restart aje.Pening kepala.
InsyaAllah boleh tolong buat button tu.Ngee**



6 0t0men FIRE!!:

Ainn Hazwany said...

alaaa.. tak pahammm... ;)

Rara Farah said...

APE YG TAK PAHAM TU...HEHEHE

aLieF si Muncung ManiS said...

alief tak ada shoutbox..huhuhu.sbb kampus alief block that kind of widget..

Rara Farah said...

alief tade shoutbox pon takpe..ramai orang jenguk blog alief..hehe

HonEyBuNNy said...

nak cuba buat la...tu pun if jadi..ehheh

the only xeyra ,,, said...

xpham lgsong ~! :(