Mari Menggebu Muka dan Badan

Assalamualaikum semua.
Hari nie nak berblog tentang kecantikan.
Rara tak cantik tapi kecantikan semulajadi
opkos kena jaga.Baru penampilan nampak
elok dipandang kan??

DULU

SEKARANG
(TAK EDIT OK!!)


Muka

1.Masker Putih Telur

Loya jugak duk bergelumang dengan bau putih telur nie.
Pecahkan putih telur tadi,pastu asingkan putih dan
kuning tuh.Simpan ler egg yolk tuh sebab fakta
mungkin korang tatau yang kuning telur juga berpotensi untuk
memudarkan parut jerawat.Basahkan kapas muka dengan putih telur
then letakkan diseluruh muka.Biar sampai betul-betul kering baru
tanggalkan ok?Boleh jugak biarkan ia semalam kat muka tu,besok baru
buang.Lagi molek kalau guna telur ayam kampung.Teheeee*
Amalkan la seminggu sekali untuk hasil maksimum.

2.Limau Nipis

Muka Rara agak berminyak.So,bila dengar member guna
asahan kulit kayu manis begitu pedih dan menyeksakan,
inisiatif ini yang Rara ambik.(Hehe*Penakut betul*)
Limau nipis cut into half.Pastikan limau nipis nie banyak air,
agak lembut bahagian luarnya yakni bila kita perah
senang nak kua air.Pas potong setengah tu,sedia la untuk
menggosok muka korang.Gosok seluruh T-Zon.Jangan bagi kena mata.
Kan meraung tak berlagu korang.Pastu bilas ler bila betul-betul
yakin puas hati.Pedih?Aku buat setakat nie tak ghase
pedih lagi..(jangan buat selalu.Sekali seminggu je tau)

Muka Dan Badan

3.Limau Nipis+Hampas Teh(Pudarkan Parut Jerawat)

Aihh...Rara batuk 2,3 hari nie.Tapi macam biasa minuman teh Rara
tak pernah miss sebab Rara menyukainya(ayat skema).
Memandangkan kat umah nie stok tea bag menjadi pilihan mak Rara.
So,Rara gunakan kelebihan tuh untuk penjagaan muka dan badan.
Selalunya Rara mandi tak pernah lupa untuk gunakan loofah@
berus badan untuk mandi tuh.Diselang selikan dengan lulur
limau nipis dan hampas teh nie.Makin kureng ler duwet keluar untuk
beli lulur badan yang salon jual tuh.Korang amek hampas teh tadi then
perahkan sebijik limau nipis dalam hampas tadi.Kalau nampak
air perahan tadi sikit sangat,lulur macam kering-kering gitu
campur je setitik duwe air biar ngam-ngam soi sket.
Nak mandi@basuh muka boleh gosok kat muka atau pun
kat dark spot macam siku nie,lutut dan lain-lain.Rara selalu amalkan dan alhamdulillah,dark spot kat siku nie dah hilang.
UuuuuLalaaaaaaaaa..gebu gituwwwww.(Boleh selalu amalkan
untuk tubuh,tapi untuk muka once a week je sudah memadai).

Weh!Ada macik cakap muka Rara nie kes resdung
sedangkan Rara tak penah alami alahan,selsema teruk,
dan segala macam tanda resdung.Siyes!Jiwa kacau duk
pikir.Yang Rara ingat,YES!Muka Rara sensitif dan
senang naik jerawat.Tapi sekarang makin ok lor.
Macik tu yang silap ke Rara yang kureng ilmu nieyh??

18 0t0men FIRE!!:

nelly said...

comel ^^

HonEyBuNNy said...

wah...bezanya rara dulu n kini...

sekarang cantik sesangat....muka licin tu...ila selalu gak amal putih telur tu...tapi xlicin2 jugak n xcntik..T_Tngeh3

raihana said...

betol ke berkesan buat mcm nie..
nk try gak lah..
tapi sy ade resdung..
how?

Rara Farah said...

nelly :time kaseh..hehe

Rara Farah said...

honeybunny:dulu tak terurus sebab tade mase...tengok muke teruk..malu nak kua umah

Rara Farah said...

Raihana: oh..sy tak pasti..tapi kawan saya pun ade resdung,slalu amalkan yg putih telur tu...alhamdulliah muke dye makin ok...pokonya kite usaha ok..

alinac lover said...

waaa da lcin muka :0

sengat said...

penah try dulu peeling ni.... pedih + ketat je muke bila kering.... :)

Puteri Iqa Izyan said...

alolo. patot comel je mek nim. huhu

tp muke aku mmg oily giler. ^_^

Cik Su Life Cycle said...

cik su selalu try yang limau nipis tu.. memang berkesan pun kan

Rara Farah said...

alinac:huhu...

Rara Farah said...

sengat : erk?penah buat ek??keh3...anda lelaki maskulin lah!!

Rara Farah said...

iqa : bukan ko sorang..aku pon oily jugak..kalu tak,takde makne nk gune mendalah limau nipis tuh

Rara Farah said...

cik su : ha..tau xpe..

Syamin eylah said...

brape lame akak guna putih tlur sampai muka ak bersih? 1bulan? pastu tea tu nk wat camne lulur? pastu nk basuh kene tggu dier kering dulu erk?
t.q

Rara Farah said...

bukan selalu kak amalkan putih telur tu dik..depend pd kite lah...elok amalkan 2x seminggu.yang lulur teh tu,ambil serbuk teh yg kite dh gune.perah limau nipis sket bg basah-basah then sapu kat muka.nak gosok sket2 pun boleh tapi jgn kasar2...then tgu smpai kering baru basuh.

Syamin eylah said...

brape lame nk kene tggu hasil die?

Rara Farah said...

depends...kalau teratur jaga...rajin amal..insyaallah cepatlah...