Men'DONAT' Day

               

Olla people.Mood rajin nak update blog.
Sejak minggu lepas lagi rancang nak up entry dohnat ni,tapi
kerap tertangguh.Tak sempat masa la.Suri rumahtangga sepenuh
masa la katakan.Ehehe*

Alkisah mendonat ni memang tak terancang.Gara-gara akak
aku yang banyak songeh mintak itu ini.Tau la tengah berpantang.
And YES,dia berpantang,makan minum aku yang jaga.Belajar
untuk bekalan masa hadapan.Tak gitu nok?Tapi bab mendonat ni
sungguh aku tak reti.Pernah la tengok orang buat,tapi sendiri buat masih
tak berani.Kotnye tak jadi,jadi benda lain tak ke naya.Namun,naluri
nak mengTRY menguasai diri buat aku jadi berani.Uh,skemanya ayat.

Sebelum buat aku google lah dulu basic buat donat.Takut ada yang buat 
lain dari yang lain.Puas google,akhirnya resepi dari Blog Life Is Colorful ni.
Cuma ada sikit yang ubah dari resepi asal.Ikut suka hati kome la yep.
Best jugak eh main uli-uli ni.Lembik sejuk-sejuk je ghasenye.


Ghupe donat yang dah siap bentuk.Sori,bentuk terlebih kiut
sebab kite orang buat ala kadar.Pakai bentuk guna jari je.Aku sebut kite 
orang sebab abang sulung dengan anak saudara aku sibuk nak buat jugak.
Kalau nampak bentuk yang feliks-feliks tu sila abaikan yep.

Banyak jugak la yang aku dapat dari adunan kurang 1kg ni.Dalam 50 biji.
Tapi saiz kiut-kiut la.Tak besar tak kecik.Ngam-ngam aje.Dah siap bentuk,
aku goreng sekejap.Ala-ala nak buat donat segera tu.


Yang dah siap digoreng.Gebu Membu.
Penuh satu tupperware ni donat hasil ulian aku.Hehe*
Puas hati sebab masa ni donat tu ibaratnya menjadi la.Gebu,then
rasa dia pun ok kalau makan tanpa gula.Cukup lemak la.
Cuma silapnya aku,lepas goreng tu,tunggu sejuk,aku letak dalam
peti sejuk beku yang besar tu.Keras sungguh time nak goreng untuk 
bekfes.Jadi ke liat pulak donat tu.Aduyai.Takpelah,1st try.Nanti
buat sekali lagi dah boleh elak benda camtu berulang.

Next time nak buat MINI CUPCAKE.
Cuma bizi sikit,tak sempat nak beli barang.Kalau
dah buat tu surely will update kat blog. =)

5 0t0men FIRE!!:

P U C A T said...

dap ea......:)

Puteri Iqa Izyan said...

ghajinnyeeeee oiiii. hehehe
aku suke gile main doh donut. gebus uols. hahaha

tenku butang said...

sedapnya donut!

hai.. salam kenal,
follower no.886
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.887
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Rara Farah said...

iqa : ecece..ckp kite rajen..dye tu wat kuey sampai lupe dunia..haha...