Cream Puff Spesel Mekrah


First time buat.Nie je yang tinggal.Yang
lain semua dah selamat masuk perut.

Hadoiii tajuk entry.Macam meletops aje.
Since sekarang nie memasak menjadi rutin harian aku,
aku jadi terlebih rajin nak eksplorasi resepi-resepi baru.
Beli majalah masakan,gogel menggogel resepi.Semua nak belajar.
Buat bekal untuk bakal imam.Cenggituuuu

Takdelah.Aku suka memasak sebenarnya.Walaupun aku mengaku,
tak terer bahagian rasa merasa ni,tapi still aku cuba buat yang terbaik.
Resepi Cream Puff ni jugak aku ambil dari internet.Suka sangat 
makan kuih ni,nak beli macam tak kena je sebab nak membuatnya
sangat la senang.Ringkas tapi sedap gitu.Resepi asal bersoskan kastard,
tapi since aku suka makan sos kastard berjagung,aku tambah jagung tin
dalam sos dia tu.Sangat memikat hati.Terai lah yek.

Before adding the eggs.Nampak macam sikit,
tapi untuk adunan ni,kalau buat saiz comel,boleh banyak.

Resepi boleh tengok SINI ye.Memang original resepi-resepi orang lain 
diambil dari sini.Cuma atas orang,mungkin ada yang ubah sikit komposisi
bahan-bahan tu.Tapi aku guna sukatan sama macam resepi ni.Tak ubah sikit 
pun.And untuk pengetahuan,resepi sos dia tu bagi aku cukup PERFECT
sebab manisnya,lemaknya betul-betul kena.Tak manis sangat,tak lemak sangat.
JUST NICE gitu.

Kastard Jagung.Nampak pekat sebab overdose tepung
kastard.Second time buat better dari ni.Untuk kurangkan
kepekatan,just kurangkan kuantiti tepung kastard tu deh.

Fresh from the oven.Bytheway,kalau korang nak warna 
yang mengancam sikit,korang bakar puff nie lama sikit.1st try 
bakar suhu yang dia bagi.Around 30 minit gitu je.2nd try
aku up 10 minit cenggitu bagi warna koko sikit.Jangan
risau kalau lepas bakar,dia jadi garing terlajak.Once dah
sejuk,dia jadi gebu balik.Terai yek jangan tak terai.

CANTIK BENOR GHUPE PUFF NI.MAIN BENTUK
PAKAI PLASTIC BAG AJE.PIPING BAG TAKDE.

3 0t0men FIRE!!:

Puan Ezy said...

saye pon suke msk..
tp xterer sgt.. hihi

Rara Farah said...

sama lah dengan kite

wawa zulkefli said...

haip kak. sma la. tapi kita terlebih ke arah masak masakan kampung. yg bab bakar bakar mcm ni kita takde oven. oven rosakk T___T . sedapppnye !